Uranium Weetjes

Uranium, een bijzonder vreemd en veelbesproken spulletje, daarom hier op dasvreemd.nl alle weetjes erover!

Uranium

UraniumWat is het nu eigenlijk? Uranium werd in 1789 ontdekt door de Duitse scheikundige Martin Heinrich Klaproth. Hij vond het in het mineraal pekblende (Uraniniet). Het werd vernoemd naar de planeet Uranus, die 8 ervoor was ontdekt. In eerst e instantie werd het deels gebruikt voor lichtgevende verf voor bijvoorbeeld wijzers van horloges.

In de tweede wereld oorlog werd Uranium voor defensie van belang, het werd toen ook gewonnen voor het Manhattanproject.
Rond 1960 nam de behoefte aan militair uranium in de Verenigde Staten af door de nucleaire ontwapening. Tegelijkertijd kwam er meer behoefte aan uranium voor gebruik in kernreactoren.

Uranium aandelen

Uranium aandelenBeleggen in uranium is ook mogelijk. Beleggen is mogelijk door aandelen te kopen van beursgenoteerde uraniummijnbouwbedrijven. Uraniumaandelen zijn niet zo populair onder beleggers maar is over het algemeen wel een slimme investering.

Na de problemen met de kerncentrales in Japan zijn de reactors bijvoorbeeld wel weer aan het opstarten. De energiebehoefte blijft hoog en de vraag is daarom ook weer aan het stijgen. 

Verarmd uranium

verarmd uraniumWe hebben er allemaal wel een van gehoord, verarmd uranium. Wat houdt dit nu in? Is het gekort op zijn inkomen? Nee, verarmd uranium is een afval– of bijproduct van de nucleaire industrie. Je krijgt het spul na opwerking van bestraalde kernreactorbrandstof, bij het maken van lichtverrijkt uranium voor de productie van kernreactorbrandstof en bij het maken van hoogverrijkt uranium voor het gebruik in kernwapens.

Maar ook dit afvalproduct wordt gebruikt, het wordt verwerkt in talrijke civiele en militaire producten, met name in contragewichten en antitankgranaten.

Verrijkt uranium

verrijkt uraniumOke, we weten nu wat verarmd uranium is, maar wat is dan de verrijkte versie? Dat is de brandstof die in kerncentrales gebruikt wordt om elektriciteit te produceren. Voordat het kan worden gebruikt in een kerncentrale, moet het verschillende industriële processen ondergaan (verrijking) anders is het spulletje niet gebruiken om energie mee op te wekken.

Het komt voor in twee varianten: Uranium-235 en Uranium-238. In de kern van U-235 zitten 92 protonen en 143 neutronen; in de kern van U-238 zitten 92 protonen en 146 neutronen. Als het het verrijkt wordt, gaat men deze atomen splitsen.at splitsen hoeft niet 100% te zijn; als de concentratie van U-235 hoger wordt, spreekt men al van verrijkt uranium.

Uranium mijnen

uranium mijnenHet mijnen van het spulletje gebruikt in, verrassend, een uraniummijn. Daar wordt eerst uraniumerts uit gedolven, meestal betreft het uraniniet (pekblende), dit spul komt het meest op aarde voor. Er moeten grote hoeveelheden erts gedolven worden om voldoende uraniniet eruit te krijgen. De meeste mijnen zitten in Canada, maar ook in  Australië, Kazachstan, Namibië, Niger, Rusland, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika word het spul gedolven. In 2003 bedroeg de wereldwijde productie van uranium 41.429 ton.

Uranium kopen

Mocht je om een een of andere redenen het spul in huis willen hebben, is het ook te koop. Lees dan verder op dasvreemd.nl in dit artikel: Uranium Online te koop