Slakken Weetjes

De slak, een bijzonder beestje, kan 3 jaar slapen zonder eten,…heeft dubbele geslachtsorganen en loopt niet graag op eieren. Weetjes over slakken.


Een slak kan 3 jaar slapen zonder eten.

Zou dat niet heerlijk zijn? 3 jaar slapen, zonder honger te krijgen. Wat de slak doet lijkt op een lange winterslaap, helemaal in zijn holletje vastgezogen op de wand. Lekker veilig, geen last van andere dieren en de kou. Als hij het nog te koud en/warm vind om wakker te worden, slaapt hij zo een paar jaar weg.

Hij kan zo dus een ijstijd, of een oorlog overleven, simpelweg door slapen.

Hermafrodiet & Solitair

hart-36x36De meeste slakken zijn hermafrodiet, dit betekend dat ze zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen aan boord hebben. Sommige van deze slakken zijn zelfs solitair, ze kunnen zich dus voort  planten, zonder dat ze daar een andere slak bij nodig hebben!

Slakken en hun eetlust

Een slak kan in 1 dag (24 uur) de helft van zijn eigen lichaamsgewicht opeten, vandaar dat je in recordtijd een aantal gaten in de bladeren van je planten zitten. Het maakt ze ook niet veel uit wel deel van de plant ze op kunnen eten, ze eten het deel boven, en onder de grond.  Maar het liefste eten ze  alleen het zachte deel van de plant, de bladeren. Zomers, bij droogte, kunnen ze zelf een hap nemen uit je krant!

Slakken hun woongedrag

Ondanks dat veel slakken hun eigen huis meedragen, leven ze graag op vreemde locaties. Onder stenen, in de bloempot, in de stinkende vuilnisbak, in de composthoop tussen rotte bladeren. Geen fris beestje dus.

Slakken zijn gevoelig

Slakken hebben ook hun gevoelige kanten, ze lopen niet graag over scherpe zaken, je kan bijvoorbeeld eierschillen gebruiken om je platjes te beschermen, een slak zal daar nooit overheen kruipen. Ook doen ze flauw over zout, de reden hiervan is omdat de gemiddelde slak voor grootste gedeelte van water is. Op de slak zout strooien zorgt ervoor dat hij uitdroogt, geen diervriendelijk maniertje om slakken te bestrijden.. Het lichaampje van de slak word opgegeten door het zout, een gelige smurrie blijft over. Dit zijn vitaminen, eiwitten, collageen, elastine, alles wat er nog van de slak over is..

Meer over slakken


  • Marike Hazenberg

    Er staat platjes i.p.v plantjes 😛