Mali weetjes

Nederlandse militairen gaan naar Mali. Maar wat is dat eigenlijk voor land?? Dasvreemd.nl Geeft je weer interessante weetjes!

Waar ligt Mali?

waar-ligt-maliHet land Mali (eigenlijk de republiek Mali) ligt in Afrika. Het ligt ten zuiden van de woestijn de Sahara Delen van het land liggen in een gordel genaamd de Sahel. Het land grenst nergens aan zee. Mali is 1 van de armste landen ter wereld en telt ongeveer 15 miljoen inwoners. Mali maakte ooit deel uit van een veel groter koninkrijk, ook met de naam Mali

De Hoofdstad van Mali is Bamako. De hoofdstad ligt in het zuidwesten van het land. Ongeveer 10% van de bevolking woont in de hoofdstad.

 

Klimaat Mali

klimaat-mali-150x150Omdat Mali aan de Sahara grenst bestaat het ook voor een groot deel uit woestijnlandschappen. Dit betekent o.a. ook droge grasvlaktes en in het zuiden savanne. Hoe meer je in het noorden komt, hoe meer de het woestijn klimaat aanwezig is. Daarom is het klimaat in het noorden van Mali een warm woestijnklimaat. Meer in het midden is het een warm steppeklimaat en in het zuiden een  tropisch savanneklimaat.

Staatsgreep en burgeroorlog in Mali

In maart 2012 begon de staatsgreep in Mali, er braken rellen uit bij het kantoor van de staatsomroep. Militairen wenste betere bewapening om zich te verweren tegen de Toearegs. De dag erna werd dit een staatsgreep door een groep die zichzelf het Nationaal Comité voor het Herstel van de Democratie en de Republiek noemt. Op 22 maart namen de militairen het heft in handen en zetten de president af.  De Wereldbank, de Afrikaanse Ontwikkelingsbank en de Europese Commissie stopte toen met economische steun. Door deze druk van buitenaf  nam Amadou Toumani Touré officieel afstand van het presidentschap.

Door de staatsgreep konden de rebellerende Toearegs in het noorden van het land hun opmars verder voorzetten. Op 30 maart namen ze Goa en Kidal over. Ondertussen hadden de islamistische krijgers de sharia van kracht verklaard,m waardoor de meeste christenen vluchtte uit Timboektoe. Op 27 juni 2012 braken echter weer onderlinge gevechten uit tussen Ansar Dine en MNLA.

De rebellen in kregen in het noorden steeds meer macht, en kregen zelfs de centraal gelegen stad Konna, op 600 km van de hoofdstad Bamako in hun macht.  Vanaf hier riep de regering hulp in van de Fransen. Het franse leger heeft daarop luchtaanvallen uitgevoerd op de rebellen en troepen gestuurd om de hoofdstad te beschermen. Frankrijk hoopte daarmee te voorkomen dat het land een broeinest voor terroristen zou worden. De VN stond achter deze interventie van Frankrijk.  Op 26 januari 2013 viel de stad Gao in Franse handen.