Chocolade weetjes

chocolade

Weetjes over chocolade. Het heerlijke spulletje, eetbaar goud voor sommige. Leer hier een paar weetjes over het spul wat veel mensen bezig houdt.

Cafeïne

Chocolade heeft een oppeppende werking, dit komt onder andere omdat het cafeïne bevat, net als een kopje koffie. Echter zit er wil minder in chocolade dan als in een koffie of cola. Een ons chocolade reep bevat 6 mg. cafeïne terwijl een 5 ons koffie meer dan 40 mg. bevat. Mensen met een cafeïneverslaving krijgen ook als tip mee om chocolade te nemen tegen de afkickverschijnselen van de cafeïne.

Anti-oxidanten

Goed nieuws voor de liefhebber, chocolade is gezond! Het bevat namelijk antie-oxidanten welke preventief kunnen helpen tegen kan en hartproblemen. De stoffen beschermen je lichaamscellen. Het is daarom dus heel goed voor je om chocolade te eten! Ga nu niet te veel eten, want dit is natuurlijk weer niet te goed voor je. En eigenlijk telt dit ook alleen maar voor de pure variant!

honden en chocladeGiftig voor je kat of hond

Waar chocolade gezond is voor de mens, is het juist heel gevaarlijk voor je kat of hond. Het is zelfs dodelijk voor je huisdier. Dit komt door theobromine. Dit kan je kat of hond hartritmestoornissen geven. Ook kan het leiden tot diarree, overgeven, interne bloedingen, epileptische aanvallen of zelfs een hartstilstand.

Honden en katten zijn vaak dol op chocolade, maar je doet zeer dus geen plezier meer. Er zijn daarom ook speciale chocoladesnoepjes voor honden te vinden. Deze bevatten geen theobromine.

Chocolade smelten

chocolade smeltenWist je dat het smeltpunt van chocolade iets lager ligt dan de lichaamstemperatuur?

De fabrikanten bewerken de chocolade expres op deze manier zodat het heerlijk in je mond smelt. Dit resultaat wordt bereikt door een lang traject van fijnwalsen, opwarmen en roeren en temperen (langzaam de temperatuur weer laten dalen). de chocolade laten smelten doen we ook om andere reden, bijvoorbeeld voor het maken van lekkere saus, of voor allerlei recepten zoals brownies.

We hebben even 3 mogelijkheden voor het smelten van choclade voor je op een rijtje gezet.

  1. Klassiek: au bain marie; met een kom boven een grote kookpan met water. Er wordt vaak gezegd dat de kom het water absoluut niet mag raken, anderen zijn daar minder strikt in. Deze manier is wel het meest veilig en zorgt voor het geleidelijk smelten van de chocolade.
  2. Modern: in de magnetron; Een meer riskante manier. Kan ook heel goed werken maar zorg wel dat je er goed bij blijft, de chocolade is namelijk zo verbrandt. Gebruik een magnetronbestendige en doe daar de stukjes chocolade in. Zet de magnetron op een medium hoogte. Laat het ongeveer 20 sec in de magnetron staan, controleer of het nog goed gaat en roer even. Dit blijf je herhalen tot het mooi gesmolten is.
  3. Met de waterkoker; Als je alleen een waterkoker tot je beschikking hebt, kan je het ook met 2 maatbeker doen, de 1 moet groter zijn als de andere. Vul de kleinere met chocolade en de grote met het kokend water, blijf roeren tot het spul weer mooi gesmolten is.

Meer Chocolade weetjes

  • Je word gelukkig van chocolade, dit komt onder andere door de geur die de hersengolven vertraagt waardoor we ons kalmer voelen. Ook komt de stof endorfine vrij in de hersenen wat een geluksgevoel geeft.
  • Witte chocolade is eigenlijk geen chocolade, er zit geen cacao in maar alleen melkpoeder, suiker, cacaoboter, lecithine en vanille
  • Je kan chocolade beter niet in de koelkast bewaren, want dit zorgt voor smaakverlies!
  • Altijd bij de Tijd!

    Vooral erug lekker!!!