4 bier mythes ontkracht

bier weetjes

ice-1986_640MYTHE #1:
Bier is het lekkerst als het zo koud mogelijk is
FEIT:
Er komt meer smaak vrij als het wat warmer is

De grote bier maatschappijen nemen ons soms een beetje in de mailing met hun ijskoude biertjes in reclames , de beste temperatuur om bier te drinken is tussen de 7 en 10 graden. Dan heeft het bier het meeste smaak. Als je het bier te koud serveer verliest het juist wat van de smaak.

Bier op de juiste temperatuur geeft je de juiste smaak, in plaats van verdoofde smaakpupillen bijna bij bevroren dranken.

Blik bierMYTHE #2:
Bier uit een flesje is beter al bier uit een blikje
FEIT:
Niets houd frisheid beter vast als een blik

Er zijn 2 zorgen bij bier bewaren in flesjes, zuurstof en licht. Flesjes zijn niet perfect. Met de tijd komt er zuurstof onder de dop door en dat zal je bier naar karton laten smaken. Ook het licht wat door het glas komt is niet bevorderlijk.

De ergste flesjes, zijn de flesjes die licht glas hebben, zoals Corona’s. En de hippe twist-off doppen sluiten minder goed af dan nog reguliere. Een blikje houdt simpelweg beter licht en zuurstof buiten de deur.

Hou je niet van het gevoel van een blikje aan je mond? Giet het biertje dan eerst in een glas, dat is toch de beste manier om een goed biertje te drinken.

GuinnessMYTHE #3:
Donker bier heeft meer alcohol dan licht bier
FEIT:
Dit kan altijd variëren

Wat is 1 van de meest verkocht donkere biertjes ter wereld? Juist Guinness. Hoeveel alcohol zit daarin? ongeveer 4.3%! Zelfs in een Budweiser of een gewone Heineken zit al meer alcohol.

Mensen denken snel dat donker bier meer alcohol heeft, dit omdat het smaakt als een ” zwaar” biertje en een donkere kleur heeft. Echter heeft de kleur helemaal niets zegt over het alcohol percentage of over de smaak.

gerst bierMYTHE #4:
Bier veroorzaakt een bierbuik
FEIT:
Een normale bier consumptie is geen dreiging voor je buik

De gene die ooit met de term bierbuik is beginnen had blijkbaar iets tegen bier. De calorieën in bier zijn niet hoger dan de calorieën in veel andere dranken.

In 2011 zijn 31 studie over de bierbuik vergeleken. De conclusie van de onderzoekers was dat alleen heel veel drinken een deel voor gewichtstoename zorgde (net als veel eten, of cola drinken). De mensen die bescheiden alcohol gebruikte, waren over het algemeen zelfs slanker dan gemiddeld.

Nog steeds zorgen over bier zijn koolhydraten? Prima, maar zie het wel in perspectief. Een gemiddeld biertje heeft net zoveel koolhydraten als een glas wijn, grof gezegd tussen de 10 en 20 gram. Volgens een studie uit 2009, bevat bier ook ongeveer 2.5 gram van gerst afgeleide vezels. Dat is net zo veel als een sneetje brood.

  • Martin Pals

    Proost!