Elfstedentocht Weetjes

Elfstedentocht weetjes. De elf steden, de route. Fiets Elfstedentocht, ijsdikte, winnaars 5 man man samen over de streep, undercover prins, auto’s op de baan en het IJsselmeer en meer!

De Elf Steden & Route

route11steden-96x96

De tocht begint en eindigt standaard in de hoofdstad van FrieslandLeeuwarden. Vanuit Leeuwarden brengt de tocht de schaatsers naar SneekIJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en weer terug naar Leeuwarden.

De IJsdikte

Belangrijk voor een goede tocht is natuurlijk de ijsdikte. Bij de eerste vorst wordt deze overal goed in de gaten gehouden. De ijsdikte voor een Elfstedentocht moet 15 centimeter zijn, over de hele route.

Alternatieve Elfstedentocht – Weissensee

Helaas komt het niet zo heel vaak voor dat de ijsdikte overal voldoende is om een tocht in Nederland te rijden. Daarom is er sinds sinds 1989 een alternatief. deze alternatieve Elfstedentocht word gereden op de Weissensee in Oostenrijk.  De Weissensee is een 12 kilometer lang meer en ligt tussen de Alpen en de Dolomieten, op bijna 1 kilometer hoogte. Jaarlijks doen er zo een 6000 Nederlanders mee aan deze tocht.

Elfstedentocht Fietsen

11stedenfiets-48x48De Elfstedentocht is ook te fietsen. Sinds 1912 is er de Elfsteden rijwieltocht. Sinds 1947 wordt deze tocht jaarlijks op 2de pinksterdag verrreden. De tocht is 1x afgelast, namelijk in 2001 of verspreiding van het toen heersende mond en klauwzeer te voorkomen. In 2009 heeft de tocht een naamsverandering ondergaan, de Elfsteden rijwieltocht is sinds die dag FietsElfstedenTocht, dit bekt wat beter in de huidige tijd.

Bijzondere Finish; 5 man over de streep

Wist je dat er bij de  Elfstedentocht van  1956 , 5 man tegelijk over de finish kwam? Weetje dat er toen geen 1 winnaar is aangewezen? Het laatste stuk van de toch was een strijd tegen een pittige sneeuwbui, de koppositie werd afgewisseld. Uiteindelijk zijn ze hand in hand over de finish gegaan..

Auto op het IJsselmeer

De tocht van 1963, kent ook een bijzonder weetje. Er reed toen voor het eerst een auto op het IJsselmeer. In de auto zat een kapelaan  met zijn parochianen onderweg naar de Elfstedentocht. Ze waren zo net op tijd om de eerste schaatsers te zien. Achteraf vond hij het zelf toch ook niet zo een goed idee. Het is niet bekent hoe ze terug zijn gereden. Waarschijnlijk niet meer over het IJsselmeer

Koninklijke Deelnemer

De Elfstedentocht van 1986 had een bijzondere deelnemer. Kroonprins Willem Alexander was erbij, wel onder een valse naam, maar hij werd toch gespot. Hij was geen lid van de vereniging, maar er werd een uitzondering voor hem gemaakt, hij had tenslotte een weddenschap lopen…


Meer Elfstedentocht